Алое вера за здрави зъби и венци

здрави зъби и венци

За здрави зъби и венци   

Лековитите свойства на алое вера са познати от хилядолетия. Дали разказите за тях са празни приказки, магия, мит или то нистина е чудотворно растение, което трябва да се нареди сред съвременните лекарства? Напоследък потребителското търсене и най-вече употребата му в алтернативната медицина увеличават доказателствата за възможностите на алоето да лекува. Но ние, като професионалисти, имаме нужда от съвременни научни изследвания, за да се уверим в лековитите свойства на тази билка. Възниква и въпросът дали алое вера предлага нов потенциал за подпомагане зарастването на рани в парадонтологията-клон на стоматологията, който се занимава със заболявания на венците.

Доказано е, че алоето има способността да подсилва защитните механизми на организма, а в състава му има компоненти , които могат да допринесат при борбата с парадонтозата. Някои от веществата, които се съдържат в това древно растение, са антибактериални, други предлагат полезни хранителни вещества, трети повишават способността на тъканите да се възстановяват, а четвърти имат обезболяващи и противовъзпалителни свойства. Лечебните качаства на алоето се споменават за първи път в египетски медицински документ от 1500г.пр.н.е.

Според легендите дори Клеопатра е използвала гел от алое, за да поддържа красотата на кожата си. Историците твърдят, че Александър Македонски завладява остров Сокотра в Червено море заради алоето, което растяло там и било необходимо за лечение на ранените му войни. Алое Вера се използвало при порязвания, инфекции, пришки, ухапвания от насекоми, както и при вътрешни заболявания. В Америка то се среща във Флорида и долината на река Рио Гранде в Тексас.

Изследвания

Първото сериозно изследване на Алое Вера се провежда от д-р К.Е.Колинс през 1934г. В няколко случая на рентгенов дерматит, червените кожни лишеи се третират с листа на алое, разрязани на две и директно поставени върху засегнатите участъци. Наблюдава се значително ускорен процес на оздравяване. Редица дерматолози правят подобни проучвания в този период. През 1937г. д-р Дж.Е.Крю доказва, че алоето е приложимо при лечение на хронични кожни язви, екзема, изгаряния, поражения от отровен бръшлян и леки наранявания.

В резултат на изследванията му е документирано, че е наблюдавано пълно зарастване и регенерация на тъканите без остатъчен белег. Много учени правят нови изследвания на Алое Вера и през 1959г. американската Агенция по храните и лекарствата излиза с официално  становище, че алоето наистина има способността да регенерира кожната тъкан. Оттогава растението успешно се използва за локално приложение.

Лекари го препоръчват при декубитус (рани от залежаване), алопеция (косопад) и акне вулгарис. Но на какво се дължи добрата репутация на алоето? Най-вече на уникалния му, сложен химически състав и синергичното взаимодействие на отделните съставки. Моята стоматологична клиника дълги години търси продукт, който подобрява и ускорява процесите на зарастване, като намалява възпалението, има обезболяващ ефект и понижава количеството микроорганизми през оздравителната фаза на заболяванията на венците.

През 1982г. се запознах с Forever Bright  Toothgel и останалите продукти с алое на ФЛП, които обещаваха по-бързо и лесно оздравяване и повече комфорт за пациентите. А самите пациенти действително реагираха много добре.Резултатите от използване на продуктите с Алое Вера на ФЛП в над 10 000 документирани случая на парадонтоза доказват убедително, че стабилизираният гел от алое изключително ефективно подобрява регенерацията на тъканите и предлага по-добро качество на живот на пациенти със заболявания на венците.

На практика видяхме, че Алое вера:

·         засилва защитните механизми

·         има противобактериални и противовирусни свойства

·         предлага жизненоважни хранителни вещества

·         подобрява регенерацията

·         има обезболяващи качества

·         действа противовъзпалително

В клиниката наблюдаваме многобройни случаи на бързо оздравяване, намаляване на отока и контрол на болките. До момента не сме имали пациент с алергична реакция или чувствителност към който и да било от продуктите. Всички продукти с алое на Форевър Ливинг носят одобрителния печат на Международния научен съвет за алое (МНСА). Научният съвет е създаден, за да стандартизира и насърчава проучванията в областта на отглеждането, преработката и използването на Алое Вера. Той определя твърди стандарти, които предотвратяват нарушаване чистотата на гела и гарантират на потребителите, че количеството и качеството на алоето в продуктите, носещи одобрителния му печат, са на необходимото ниво.

МНСА допринася много за стимулиране на изследванията и събирането на данни, с чиято помощ да се създаде база от научни доказателства за известните от векове свойства на алоето. Все повече изследователи в САЩ се обръщат към алтернативната терапия и употребата на натурални продукти като заместители на синтетичните. В момента проучвания за качествата на Алое Вера се провеждат в университетите Оклахома, Бейлор и Лома Линда.

В Бейлор се изследва третиране на херпесни лишеи с алое, а Лома Линда тестват приложението му в ендодонтската терапия (клон на стоматологията, който се занимава със зъбния корен). Алое Вера има неограничено бъдеще в много области и лично аз смятам, че в стоматологията сме на прага на откриване на по-добър начин за овладяване на възпалителните процеси, предлагащ антивирусни и имуномодулиращи свойства. Убеден съм, че дотук и сами сте стигнали до следното заключение: историята на Алое Вера не е празни приказки, магия или мит, а то наистина е чудотворно растение, което трябва да се нареди сред съвременните лекарства.

    Д-р Тимъти Мур – стоматолог , Библиография:

1.Спьорке,Д.,Елкинс,Р. Алое Вера – факт, фикция или шарлатанство.1980

2.Коутс,Бил К. Тихият лечител – съвременно изследване на Алое Вера 1981

3.Колинс,К.Е. Третиране на рентгенов дерматит с пресни листа от Алое Вера. 1935

4.Крю, Дж.Е. Приложение на алое за лечение на изгаряния и белези 1939

5.Макс Скоусен Наръчник за алое вера. 1975

6.Коутс, Бил К. Алое Вера отвътре – вътрешната употреба на алое вера 1995

Информационен бюлетин на ФЛП-България, брой 41, месец юни , 2005г.

Прочетете още:

Comments are closed.