Eстествено здрави и красиви нокти

здрави и красиви нокти

Здрави и красиви нокти. Възможно е.

Поддържането на здрави и красиви нокти е трудна задача! А още по трудна става тя през лятото, когато ноктите ни се чупят много по-често от по-разнообразните ни занимания. Вероятността от гъбични инфекции и замърсявания е също по-голяма. Не бива да се стряскаме, а можем веднага да се заемем с правилна грижа и предотвратяване на проблемите!
Ноктите са съставени основно от твърд протеин, наречен кератин. Те са много повече от украса на нашето тяло. Те предпазват чувствителните и наситени с нерви върхове на пръстите ни. И още нещо – техният вид може да ни подскаже много за състоянието на нашето тяло. Например: Сухи, набраздени нокти подсказват за липса на витамин B в организма, чупливи и крехки нокти обикновено подсказват за липса на витамин А, а вертикални черти по ноктите са сигнал за липса на достатъчно желязо. Кожичките около ноктите са индикатор за липса на протеини, витамин C или фолиева киселина.

За да запазите ноктите си красиви и здрави, трябва да поддържате и тялото си здраво – т.е. да се храните балансирано и да пиете необходимото за организма ви количество вода.

Полезни съвети за здрави и красиви нокти

Сярата спомага гъвкавостта на ноктите и ги прави по-малко податливи на счупване. Може да си я набавите като хапвате зеле, брюкселско зеле, чесън, маслини, люти чушки, жълтъци, ряпа, риба и млечни продукти.Форевър Ливинг създаде уникална напитка от алое със добавена към нея органична сяра или т.н. МСМ. Ежедневния прием на 30 мл. ви доставя необходимото количество от този елемент в организма.

Биотинът, още известен като витамин B7, е доказано, че повишава здравината и плътността на ноктите. Той се съдържа в соята, кафявият ориз, фъстъците, яйцата, рибата и овеса.

Естествените мастни киселини правят ноктите бляскави и по-еластични. Организма си ги набавя при ядене на сьомга, ленено масло, масло от касис. Ако не можете да си осигурите редовно консумиране на тези продукти, приемайте по две таблетки на ден Хранителна добавка с ненаситени мастни киселини Омега3. Направена от естествени рибни масла и натурален зехтин тя е най-добрия източник на ненаситени мастни киселини Омега-3.

Силиконът е също отговорен за силата и гладкостта на ноктите ни. Той се набавя чрез маслини, ягоди, авокадо, черен оман, коприва, ориз и овес.

Фолиевата киселина също спомага поддържането на здравината и еластичността. Къде да я открием? В броколите, спанака, къдравото зеле, бобовите растения и цитрусовите плодове.

Ноктите през лятото

През лятото ноктите са особено чувствителни на инфекции! Гъбичките се разпространяват на топли и влажни места, така че мястото под ноктите е идеално за тях. За да се предпазите, подсушавайте ноктите си и носете джапанки около басейни и обществени места за къпане. Ако вече имате някаква инфекция, посъветвайте се с лекуващия ви лекар. Природната медицина препоръчва желе от алое вера, което може да се нанесе директно и да предотврати разпространението на гъбичките. Друго природно лекарство е сока от алое вера. Приемайте всяка сутрин на гладно по 30 мл сок от алое вера и по 1 таблетка пробиотик. Така се унищожават бактериите в червата ни, които предизвикват гъбичните инфекции. Прочетете повече за пробиотиците тук.

Тъй като ноктите растат по-бързо през лятото, те изискват по-редовно поддържане. Отрязвайте ги до лесна за поддържане дължина. Поддържайте аксесоарите си за поддържане на нокти чисти, за да предотвратите инфекции. Не режете кожичките! Те служат като бариери срещу бактериите и рязането им може да доведе до неприятна инфекция.

Внимавайте какви продукти за нокти ще ползвате! Повечето евтини лакове съдържат токсични химикали като формалдехид (formaldehyde) и толуол (toluene), които могат да предизвикат зачервяване и алергична реакция, а повечето лакочистители съдържат ацетон, който изсушава ноктите и също може да предизвика алергична реакция.

За най-натурален и летен вид, втрийте в кожичките около ноктите витамин Е, и ги полирайте с блясък за нокти.
Ако пък предпочитате да си лакирате ноктите, използвайте натурален лак, без формалдехид.

Редовната грижа с натурални продукти, може да направи вашите нокти много по-здрави и красиви.

Прочетете още:

Comments are closed.