Силата на пробиотиците

пробиотиците

Пробиотиците и защо са толкова полезни

Forever Active Probiotic 

През 50-те години на 20 – ти век Луи Пастьор открива, че бактериите в млякото и други храни могат да причинят заболявания. Той изобретява и процеса пастьоризация. Голяма част от млякото, което се продава днес, все още се пастьоризира в резултат на неговите открития. За съжаление изследванията на Луи Пастьор накараха хората да мислят, че всички бактерии са вредни. Той не отчита факта, че някои бактерии имат положително влияние върху човешкото тяло. Чак през 1908 г. доктор Мечников открива някои от положителните ефекти на пробиотиците, за които говорим сега. Тези бактерии допринасят за усвояването на хранителните вещества от организма, подобряват храносмилането и имат други благоприятни свойства за здравето. За тези открития д-р Мечников печели Нобелова награда за медицина.

Мнозина дори не са чували за пробиотиците, но те съществуват от векове в храната на много народи по света. Например вкусът и хранителните качества на киселите млека и сирената зависят от пробиотиците. С развитието на хомогенизацията и пастьоризацията тези храни са вече толкова обработени, че съдържат много по-малко пробиотици от необходимите за здравето на човека.

Нормалната чревна флора на възрастен човек се състои от 500 вида бактерии. Всеки от нас носи в организма си по около 2 кг бактерии, голяма част от които обитават дебелото ни черво. За да сме физически и психически здрави, в тази сложно организирана микробна маса трябва да преобладават някои “добри” бактерии. Тези полезни микроорганизми се хранят основно с въглехидрати от зеленчуци. Те покриват стените на храносмилателната система и създават естествена бариера срещу нашественици и токсини, като произвеждат антибактериални, антигъбични и антивирусни вещества.
Добрата чревна флора е важна от ранна възраст, тъй като се отразява сериозно върху бъдещото здраве на индивида.

Липсата на баланс в детския организъм може да доведе до слаба имунна система и рецидивиращи инфекции, като импетиго, млечница, ушни и гръдни инфекции, зачервено гърло и др. Те обикновено се третират с антибиотици, които допълнително увреждат чревната флора и имунната система. Непрекъснато се увеличава броят на детските здравословни проблеми като смущения в храносмилателната система, алергии, екземи и астма. Според изследванията за тях допринасят определени фактори, сред които дисбаланс в чревната флора на майката, цезарови сечения, изкуствени бебешки храни и съвременната хигиена. Екологията на червата при деца и възрастни се влияе сериозно от начина ни на живот. Неправилно хранене, стрес, стомашно-чревни проблеми, хирургически намеси, остаряване, травми, радиация, химиотерапия и продължителна употреба на антибиотици, стероиди и противозачатъчни имат неблагоприятно въздействие върху деликатния баланс на чревната флора.

Сред симптомите за нарушено равновесие са запек, диария, подуване, газове и цистит. Ако не се лекуват, те могат да прераснат в хроничния синдром на раздразнените черва. Допълнително атакуване на имунния баланс може да доведе до сериозни проблеми като храносмилателни смущения, инфекции на пикочния тракт, алергии, възпалителни и автоимунни заболявания, кожни проблеми и нарушени хормонални функции.

За да повлияем положително на здравето си, е нужно да приемаме пробиотици като хранителна добавка, тъй като не можем да разчитаме, че ще си набавим достатъчно от тях с храната. В днешни дни науката ни позволява да подбираме различни видове бактерии, всеки от които влияе по специфичен начин на организма – увеличава количеството усвоявани хранителни вещества, улеснява храносмилането, или като цяло подобрява здравето ни. Освен че имаме възможност да подбираме видовете бактерии, ние също разполагаме със съвременни технологии за защита на пробиотиците, за да избегнем необходимостта продуктът да се съхранява в хладилник или фризер.

Активният Пробиотик на Форевър Ливинг представлява комбинация от шест вида полезни бактерии. Четири от тях са от рода на лактобацилите. Те допринасят за по-добро усвояване на хранителните вещества. Най-известни са с културите си в киселото мляко и не само подпомагат храносмилането, но и абсорбирането на хранителни вещества. Към тях са добавени два вида бифидобактерии. Те пречат на вредните бактерии да се заселят в червата ни и да ги превземат. Това е особено важно, тъй като голяма част от храната ни е преработена и рафинирана и с нея в организма проникват различни вредни бактерии.

Фореревър Ливинг са използвали най-съвременните технологии за създаване на лекарствени перлички, за да предложат продукт, който няма нужда от съхранение в хладилник. Вярно е, че трябва да държите Активния Пробиотик Форевър на сухо и проветриво място, но това е първият продукт на пазара, в който след 18 месеца съхранение извън хладилник все още има активни бактерии. Това се постига с помощта на двупластова защитна обвивка. Първият слой защитава пробиотиците от стомашната киселина. Ако такава защита липсва, голяма част от бактериите ще бъдат унищожени от нормалния храносмилателен процес в стомаха.

След като премине през стомаха, перличката трябва да се разтвори в червата ни. Ето защо вторият слой се разпада много лесно и е напълно съвместим с чревната среда. Благодарение на това пробиотиците се освобождават по специфичен начин точно там, където тялото има нужда от тях, където могат да се заселват и растат, за да предоставят подкрепата, от която се нуждаем.

Мнозина може би ще се усъмнят в необходимостта от приемане на пробиотици. Дори да се мислите за здрав човек, който води активен живот и внимава какво яде, вие въпреки това вероятно имате нужда от пробиотици. Ако се замислим за навиците си, ще осъзнаем, че правим много неща, които пречат на правилното храносмилане. Едно от тях е приемане на храна от заведения за бързо хранене и изобщо преработена храна. Пърженето например убива всички бактерии – както лошите, така и добрите. Пържената храна е буквално стерилна. В нея няма пробиотици, които да помогнат на тялото ни да усвои храната. Ето защо е нужно човек да приема пробиотици като хранителна добавка всеки ден. Те ще повишат усвояемостта на храната, ще подобрят храносмилането и цялостното ни здраве.

Едно от най-приятните последствия от приемането на пробиотици е енергията, която ще почувствате. Ако увеличите количеството хранителни вещества, които абсорбирате, ще повишите и количеството енергия, произвеждана от тялото ви.

Между Активния Пробиотик и гела от Алое Вера съществува синергична връзка. Алоето има свойството да отсява полезните бактерии и да им помага да се развиват, докато потиска растежа на вредните. Така че, когато пробиотикът освободи добрите бактерии в червата ни и в тях вече има алое, което ги поддържа в добро здраве и създава благоприятна среда, наистина ефектът е синергичен и почти магически.

Активният Пробиотик Форевър е добавка, която трябва да приемате ежедневно без значение в какво здравословно състояние сте и какво е нивото ви на активност. Това е продукт, който трябва да се превърне в част от начина ви на живот заедно с витамините и минералите. Той е уникален, защото съдържа шест вида пробиотици – повече от всеки друг продукт на пазара в момента. Активният Пробиотик на ФЛП е защитен от патентована перличка, благодарение на която не е необходимо да го съхранявате в хладилник или фризер. Можете да сте сигурни, че дори след 18 месеца качеството на продукта ще е добро. Пробиотикът на Форевър ще достави полезната флора точно където е нужна, за да усвоявате храната по-пълноценно и да се чувствате и изглеждате отлично.

Полезни свойства на пробиотиците:

• Непрекъснато стимулират имунната система, като слабо я предизвикват и така тя реагира по-бързо при борба с остри проблеми;
• Подпомагат храносмилането и усвояването на хранителни вещества;
• Синтезират витамини В и К.;
• Засилват защитата от инфекции, като произвеждат естествени антибиотици и повишават чревната киселинност и по този начин пречат на задържането на нашественици като гъбичките Candida Albicans и други вредни микроорганизми;
• Допринасят за предпазване от хранителни отравяния.;
• Извършват детоксификация на вредни вещества;
• Почистват храносмилателната система;
• Стимулират движенията на червата и така допринасят за избягване на запек;
• Преработват лактозата (млечната захар);
• Намаляват нивата на холестерола в кръвта;
• Балансират нивата на естрогена;
• Подпомагат преработването на протеините, мазнините и въглехидратите;
• Предотвратяват появата на микроогранизми, резистентни към антибиотици.

 Информационен бюлетин на ФЛП-България, брой 37, февруари 2005

Прочетете още:

Comments are closed.