Прополис – свойства и лечение

Д-р Питър Атертън за силата на пчелния прополис

Кремът с алое и прополис е любимият ми продукт, тъй като чрез него за първи път се докоснах до ФЛП преди 10 години. Тези от вас, които са чели книгата ми, знаят, че мой пациент размаха туба Aloe Propolis Crème пред очите ми и каза гневно:

„Това нещо излекува екземата на сина ми само за три седмици! А вие колко време го мъчихте със стероиди и овлажняващи кремове!?”

Тогава, както можете да си представите, не бях особено впечатлен от това твърдение, но по-късно станах истински „алоефил”. Сега отлично разбирам защо тази отлична комбинация от овлажняващи,противовъзпалителни и антибиотични съставки има толкова добро действие. Всеки дванайсети възрастен и всяко пето дете страдат от екзема. Според причините за възникването й хроничната екзема може грубо да се раздели на два вида – вътрешна (ендогенна) и външна (екзогенна) – причинена от химически дразнители. И двата вида са изключително неприятни и се появяват все по-често, особено при децата.

Екземата в по-ранна възраст често е съпътствана от астма и сенна хрема. В такива случаи кожата винаги е много суха, пука се, възпалява се и понякога се инфектира. Резултатът е болезнени или силно сърбящи лишеи, обикновено по кожата на телесните гънки – зад коленете, около врата и др. Понякога екземата се свързва с алергени, но идентифицирането им е трудно. В определени случаи е възможна чувствителност към млечни продукти и лишаването от тях помага за облекчаване на състоянието.

Въпреки че при 50% от децата проблемите отшумяват с порастването, другата половина развиват хронична екзема до края на живота си.Конвенционалното лечение на това заболяване напълно изключва употребата на сапун и е свързано с използване на заместители на сапуна в съчетание с изобилни овлажнители, често и стероиди и/или антибиотици, които да овладяват възпалението и инфекцията. Понякога са нужни и антихистамини, за да се намали сърбежа. За съжаление сърбежът води до чесане, а то от своя страна до риск от инфекции, ако ноктите са замърсени.

крем с алое и прополис    Кремът с алое и прополис на ФЛП намалява сърбежа, благодарение на естествения антихистамин, съдържащ се в гела от алое вера. Той овладява възпалението и овлажнява кожата с ланолиновата си основа. Снижава и вероятността от инфекции, заради действието на прополиса – клеят, който пчелите произвеждат, за да поддържат кошерите си стерилни. Aloe Propolis Crème не би могъл да замести необходимостта от стероидни кремове, но може да се употребява в периоди на относителна ремисия и, според мен, да предотвратява повторни кризи.

За съжаление при 2% от хората се наблюдава чувствителност към ланолин и прополис. Затова е желателно винаги да проверявате как ще реагира организмът, преди да препоръчвате крема с алое и прополис. Естествено, хора с доказана алергия към ланолин не бива да употребяват крема. Достатъчно е обикновено тестване на продукта – леко намажете върху здрава кожа на чувствително място (например зад ухото), за да установите дали има алергия. При наличие на чувствителност, намазаното място ще се зачерви, ще се появи сърбеж и може дори да се подуе леко.

Ако човек с алергия към прополис и ланолин все пак иска да използва продукт с алое, можете да заобиколите проблема, като си направите мазна разновидност на Aloe Vera Gelly. Изпразнете съдържанието на една туба алое вера гел в чиста купа и отделете 15 мл. Заместете ги с 15 мл масло от гроздови семки и бъркайте, докато се смесят добре. Трудната част е да върнете сместа обратно в тубата на Aloe Vera Gelly. И двата продукта действат най-добре, ако се нанасят два или най-много три пъти на ден. За тежки случаи на екзема препоръчвам и пиене на гел от алое вера, за да се подхранва кожата отвътре, тъй като в такива случаи тя се обновява по-бързо от нормалното (21-28 дни). Aloe Vera Gel може да се съчетае с Arctic-Sea, заради противовъзпалителното действие на мастните киселини омега-3.

Информационен бюлетин на ФЛП – България,бр.43/ 2005г.

Прочетете още:

Comments are closed.