Хранителни добавки – могат да спасяват живот

хранителни добавки

Д-р Питър Атертън 

Международно известният специалист по хранене и правителствен съветник професор Кребс наскоро изрази публично мнението, че „ако човек се храни балансирано, то той няма нужда от хранителни добавки”.

Това може би е вярно, но кой от нас днес знае дали храненето му е балансирано или пък питателно? Целият свят признава, че през последните 20-ина години хранителната стойност на произвежданите продукти е намаляла значително.

Съдържанието на някои микроелементи в храната е спаднало с повече от 50%. Според мен това се дължи на два основни фактора. На първо място е интензивната обработка на земята в Европа, която е изтощила почвите и в тях на места напълно липсват жизненоважните хранителни елементи. Втората причина е фактът, че хранителните продукти вече не се консумират пресни. Често плодовете и зеленчуците се складират с дни или дори седмици преди да бъдат предложени в магазините. А когато оптималният момент за консумация на продуктите отмине, те губят голяма част от полезните си хранителни свойства и тяхната питателна стойност се свежда до минимум.

В един идеален свят всеки от нас трябва сам да отглежда храната си в собствената си градина и да откъсва зеленчука или плода, когато узрее и то точно преди да го консумира. Органично произвежданата храна е най-добрата, с която разполагаме в момента, не само защото е по-вкусна, но и тъй като с нея не поемаме нежелани химикали под формата на хербициди и пестициди.В момента светът е обхванат от ракова епидемия, чиито мащаби се разрастват непрекъснато. Например, според статистиката във Великобритания, всяка 12-а жена е изложена на риск от поява на рак на гърдата. При мъжете ракът на простатата бързо настига тези стойности и изчисленията сочат, че ако живее достатъчно дълго, всеки мъж без изключение ще развие тази болест.

Няма как да не си зададем въпроса: „Защо се случва всичко това?” Нарастването на процентите се дължи донякъде на факта, че днес живеем по-дълго, а също така на усъвършенстваните техники за диагностика. Но дори тези фактори не могат да бъдат изцяло отговорни за главоломното увеличение на броя на болните.Според мен отговорът се крие във все по-голямата ни податливост на нападенията на свободните радикали. Тези нестабилни вредни химически единици са естествен продукт от обмяната на веществата. Те причиняват оксидативни увреждания на тялото подобни на тези, които виждаме при ръждясването на металите. Организмът ни произвежда свободни радикали при изгарянето на храна и освобождаването на енергия.

За щастие съществуват няколко ензима, които ги неутрализират още щом се появят и така предотвратяват вредното им въздействие, което може да доведе до поява на катаракти, сърдечни заболявания и рак. Нормалните клетки се израждат, когато свободните радикали атакуват клетъчното ДНК (нашия генетичен код), променят го и увредените клетките се възпроизвеждат, копирайки грешката. Щом бъде засегнато клетъчното ДНК, в организма започват да се появяват променени клетки и ако имунната ни система не ги открие и унищожи, те могат да доведат до развитие на злокачествени тумори.

За да се борим с вредите от свободните радикали, ние трябва на първо място да се опитваме да избягваме контакта с тях. Това означава да се пазим от всички форми на замърсяване, винаги когато това е по силите ни – да не лежим на слънце твърде дълго, в никакъв случай да не пушим и дори да избягваме компанията на пушачи, защото последните проучвания сочат, че пасивното пушене е много по-опасно, отколкото се смяташе досега. Но дори и да се пазим максимално, все пак е задължително да си набавяме големи количества антиоксиданти с храната. Такива откриваме най-вече в плодовете и зеленчуците, като най-добри източници са зелените зеленчуци като зеле и броколи, а също и всички храни от семейство бобови. Сега вероятно наистина ще оцените защо е толкова важно продуктите да бъдат пресни.

Знам, че мнозина от нас не съумяват да се хранят толкова добре колкото им се иска, поради различни ограничения, свързани с работа или натоварен начин на живот. Ето защо трябва да се обърнем към разумната алтернатива, предлага ни от хранителните добавки. Трите вида антиоксиданти, към които трябва да се стремим, са витамини, минерали и биофлавоноиди.

Моите любими продукти на Форевър, които предлагат широк спектър от тях, са гелът от алое вера, хранителната добавка с витамини А и Е (A-Beta-CarE), основно заради съдържащия се в нея селен, който вероятно е един от най-важните антиоксидантни минерали, както и пчелният прашец (Bee Pollen).Според мен всеки мъж над 40-годишна възраст трябва да поема допълнителни количества селен, тъй като се смята, че дефицитът на този минерал е един от основните фактори, допринасящи за появата на рак на простатата.Моля ви да помните, че хранителните добавки не са лекарства. Те допълват режима ни на хранене и затова трябва да се приемат редовно.  

АНТИОКСИДАНТИ ОТ ФОРЕВЪР

 Напитки с алое вера

причини да пием алое вера

Алое вера съдържа богатство от хранителни вещества, много от които имат антиоксидантно действие. При процеса на стабилизация напитките от алое на ФЛП допълнително се подсилват за борба със свободните радикали с витамини С и Е, както и с лимонена киселина.В напитката с алое и боровинки

Aloe Berry Nectar към тези антиоксиданти са добавени червени боровинки, които са богат източник на витамин С и мощния антиоксидант пикногенол.Нектарът от Алое и праскови

Forever Peaches предлага комбинация от алое вера и праскови, което го превръща в източник на ценните антиоксиданти каротеноиди. 

Forever Pomesteen Power Форевър оценява огромната роля на антиоксидантите за човешкото здраве и затова създаде плодовата напитка с антиоксидантно действие Forever Pomesteen Power. Тя представлява патентована смес от плодови сокове и екстракти – нар, круша, мангостан, малина, къпина, синя боровинка и гроздово семе. Всички съставки на Forever Pomesteen са в челото на класацията по капацитет на поглъщане на кислородни радикали – индикатор до каква степен един антиоксидант успява да се противопостави на вредното въздействие на свободните радикали. Сокът от нар съдържа повече полифенолни антиоксиданти от червеното вино, зеления чай, соковете от червени боровинки и от портокала. Мангостанът е богат на полезни ксантони, които представляват семейство мощни антиоксиданти, откривани в плодовете. 

Хранителни добавки

Absorbent-C Витамин С е мощен антиоксидант, формиращ частично защитната система на организма срещу вредното въздействие на свободните радикали. Тъй като хората са сред малкото живи организми, които не могат сами да произвеждат витамин С, те трябва да го приемат с храната, напитките и други добавки. Форевър разработи специална формула с овесени трици за максимално усвояване на ценния витамин от организма. Матричният състав, разработен по уникален патентован процес, позволява на организма да абсорбира напълно 60-те мг витамин С във всяка таблетка. 

A-Beta-CarE Хранителната добавка с вит. А, Е и селен представлява отлична комбинация от антиоксиданти. Forever A-Beta-CarЕ доставя витамин А на организма под формата на бетакаротин, който е признат за антиоксидант и поради това е идеален спътник на витамин Е и селена. Микроминералът селен е един от най-силните хранителни антиоксиданти и действа синергично както с витамин Е, така и с бетакаротина. 

Garlic-Thyme Диетичната употреба на чесъна и мащерката датира от хиляди години. Серните съединения в чесъна са противогъбични и антибактериални, а също така помагат на чесъна да защити организма от свободните радикали и го превръщат в силен антиоксидант. В състава на чесъна влиза също ценният антиоксидантен микроелемент селен. Мащерката съдържа сапонините танин, фенол и тимол – антибактериални и противогъбични вещества, които са силни антиоксиданти.

Fields of Greens Хранителната добавка „Зелени поля” е удобен източник на много от хранителните елементи в зелените зеленчуци, които толкова често липсват при съвременния начин на хранене. Тя съчетава кълнове от зелен ечемик, люцерна, стъбла от пшеница и лют червен пипер, както и хромен пиколинат. Сокът от младите ечемични растения съдържа богат коктейл от минерали – калий, калций, магнезий, желязо, натрий, мед, фосфор, цинк и манган плюс антиоксидантът, известен като 2-0-ГИ (2-0-гликосилисовитексин), който се среща в естествено състояние в листата на зеления ечемик.

Forever Lycium Plus Хранителна добавка с лициум и женско биле (билка, известна още и с името сладък корен) е източник на антиоксиданти, биофлавоноиди и други полезни фитокомпоненти. Плодът на Lycium barbarum съдържа богатство от хранителни съставки, чиято комбинация го превръща в мощен антиоксидант. Отличен спътник на лициума е флавоноидният извлек от женско биле. Той представлява концентрирана форма на биофлавоноиди от женско биле, които според съвременните проучвания са сред най-силните антиоксиданти, открити до момента.

 Forever Ginkgo Plus Хранителната добавка с гинко билоба е уникална синергична смес от четири китайски растения, познати от най-дълбока древност. Основната съставка е екстракт от листа на гинко билоба в комбинация с ганодерма от гъби рейши, плодове от шисандра и изсушени на слънце фо-ти. Флавоноидите, съдържащи се в екстрактът от гинко предпазват капилярите, като регулират техния тонус и еластичност, действат като силни антиоксиданти и имат противовъзпалитено действие.

 Multi-Maca Освен легендарния перуански корен мака, съчетан с други полезни билки, тази хранителна добавка съдържа и антиоксиданта коензим-Q10. Той присъства във всяка жива клетка и е незаменим за снабдяването на организма с достатъчно енергия за осъществяване на телесните функции. Той има свойства подобни на антиоксиданта витамин Е – повишава енергията и поддържа правилна сърдечносъдова и имунна дейност. 

Forever Vision Антиоксидантната защита е в основата на действието на хранителната добавка за поддържане на зрението. Каротеноидите, съдържащи се в нея, сред които лутеин, бета каротин, зеаксантин и астаксантин, представляват наситени растителни пигменти, които предлагат специализирана антиоксидантна защита на очите. Във Forever Vision откриваме и минералите цинк и мед, които формират ядрото на антиоксиданти, синтезирани в самото око.Здравите очи съдържат 20 пъти по-високи нива на антиоксиданти в сравнение с другите тъкани в организма. Тези концентрации често се нарушават от лошите ни хранителни навици. Установено е, че 75% от нас не приемат достатъчно каротини, полифеноли и микроелементи за поддържане на добро очно здраве.

Информационен бюлетин на ФЛП-България, брой 55, август 2006 г.

Прочетете още:

Comments are closed.