Чай с Коледен аромат!

Цветни светлинки, изящни златни и сребърни украшения: звезди, ангели, камбанки, снежинки, дядо Коледа, снежни човеци, зелени елхи, свещи и пъстри гирлянди… Всички те създават очарователна коледна атмосфера у дома, в магазините, по улиците. Но за да почувствате истинското спокойствие и уют, които Коледа носи, направете си чаша билков чай с цветчета от алое и истински се отпуснете.

Чаят на Форевър е дъхава смес от билки, подправки и цветчета от алое с неповторим вкус и аромат. Една топла чаша след студения и напрегнат ден ще ви възвърне покоя и енергията. Без никакво съдържание на кофеин, чаят с цветчета от алое освежава и ободрява, благодарение на богатия букет от билки, който съдържа. Уханието му ще изпълни дома ви с топлина и уют, а вас със спокойствие и нови сили.

Всяка съставка е специално подбрана, за да ви тонизира сутрин или възстанови вечер. Съдържанието на калории в чая на ФЛП е ниско, а комбинацията от растения от цял свят потиска чувството на глад. Можете да включите чая с цветчета от алое в ежедневния си прием на течности. Знаете, че специалистите по здравословно хранене препоръчват да се приемат най-малко 8 чаши течности дневно, но през зимата не ни се пие толкова вода, като когато е топло. Без да се притеснявате за фигурата си, можете да разделите тези 8 чаши за деня на 4 с вода и 4 с чая на Форевър.

Но нека видим какви са съставките във всяко пакетче, които омагьосват сетивата ни и възвръщат вътрешното ни равновесие.

Канелата е една от най-старите билки, която се споменава в древни китайски текстове още преди 4000 години. Характерна е с освежаващия си вкус и традиционно се използва като помощно средство при болки в гърлото, киселини в стомаха, газове, като противогъбично и антибактериално средство. В Китай често присъства като съставка в чайове, защото древните източни лечебни практики я смятат за „топла билка”. Канелата загрява организма, тонизира, подпомага храносмилането и подобрява кръвообращението. Съвременни клинични изследвания доказват, че е възможно ценната и ароматна кора да намалява нивата на кръвната захар при страдащи от диабет тип ІІ, както и нивото на холестерола.

Лайката се използва от векове като лечебно растение, най-вече при стомашно-чревни оплаквания. Тя има противовъзпалително и антиспазмолитично действие, отпуска гладката мускулатура и е особено полезна при безсъние. Успокоява и разнася напрежението.

Традиционната китайска медицина препоръчва джинджифила вече над 2500 години. Той е класически тоник за храносмилателния тракт, стимулира усвояването на храната, като предпазва от вредното влияние на алкохола и противовъзпалителните лекарства. Също така е полезен за намаляване на гаденето и при прилошаване в превозно средство. Стимулира кръвообращението, има положителен ефект при ангини и настинки. От благотворното му въздействие върху храносмилателния тракт могат да се възползват с успех хората, които често „хапват на крак”.

Още от времето, когато лечителите в древна Гърция са препоръчвали къпина при подагра, листата, корените и дори плодовете на растението се използват като билки. Стягащият ефект на листата от къпина се дължи на танините, които съдържат. Добро средство при диарии и настинки, допринася за успокояване на зачервено гърло и главоболие, както и за нормализиране на кръвното налягане.
Копърът се култивира в Азия и Египет. Няколко култури използват семената му след хранене за предотвратяване на лошо храносмилане, киселини и синдром на раздразнените черва. Използван е и като естествен лек против колики и кашлица при бебета. Подпомага функциите на панкреаса. Има високо съдържание на калий.

Кардамонът от Гватемала е газогонна билка (успокоява спазмите), в традиционната медицина се използва при колики и разстройство. Популярен е като подправка, но също така има благотворно действие върху кръвообращението. Тонизира нервите и сърцето, подобрява обмяната на веществата.
Gymnema Sylvestre е дървовидно увивно растение, което се среща в тропическите гори на Индия. Билката се препоръчва за подобряване на контрола върху нивото на захарта в кръвта при диабет тип І и ІІ. Твърди се, че листата на растението допринасят още за понижаване на холестерола и триглицеридите.

Портокаловите кори придават топъл плодов аромат и са източник на витамин С и биофлавоноиди.
Карамфилът от Мадагаскар също допринася за цялостния неповторим вкус на чая с цветчета от алое. Помага ни да се успокоим и да подобрим съня си. Тонизира, полезен е при диарии и инфекции в устната кухина.
Бахарът от Ямайка също има релаксиращо въздействие, подпомага действието на разхлабителни и тонизиращи лекарства. Допринася за предотвратяване на подуване и газове в червата. Подходящ при простудни заболявания и за увеличаване подвижността на ставите.
Цветчетата от алое вера активизират действието на ензимната система.

Цяла съкровищница от полезни растения е събрана във всяко пакетче, запечатано във фолио за пълно запазване на очарователния аромат на чая на Форевър. 
Ако обичате да пиете чай сутрин, но и не пропускате ежедневната си доза гел от алое вера, нектар от алое и боровинки, „Форевър Фрийдъм” или нектар от алое и праскови, вероятно се сблъсквате с неудобството, че след напитката от алое трябва да чакате половин час преди чашата чай. Сутрин времето никога не ни стига и да отделим половин час е трудно. Но д-р Питър Атертън в публикацията си „Време за чай?” споделя, че всъщност няма нужда да чакате 30 мин. преди да се насладите на чаша билков чай с цветчета от алое, ако приемате гела от алое на гладно. Сутрин в стомаха ни има много малко количество киселина и ензими и напитката от алое преминава през него много бързо и без да се повлияе от стомашните сокове. Алоето почти директно се озовава в тънките черва и напълва горната им част, където са разположени специализираните клетки, които усвояват ценния дълговерижен полизахарид ацеманан. До 15-20 мин. полезната захар вече е навлязла в кръвообращението и започва да действа благотворно за балансиране на имунната ни система. Дори да изпиете чаша чай или кафе непосредствено след напитката от алое, по-голямата част от топлата течност ще се задържи в стомаха, тъй като входът на тънките черва ще е зает от гела или нектара от алое. Наистина чаят или кафето ще влезе в контакт с напитката от алое вера, но площта на допир е пренебрежително малка, тъй като в тази част на храносмилателния тракт сечението на тънките черва е с размерите на дебела химикалка. Чаят не се смесва с алоето и не му повлиява по никакъв начин.

Съществува и заблудата, че топлината на чая уврежда състава на алоето и то не действа така ефективно. Но, както посочва д-р Атертън, не бива да забравяме, че макар процесът на стабилизация на напитките от алое на ФЛП да се нарича „студен”, всъщност при него се използва известна топлина. В един от стадиите на стабилизация алоето се загрява до температура по-висока от тази на чая, който пием сутрин без да изгорим езика си. Но тази топлина е съвсем умерена в сравнение с високите температури, с които другите производители на напитки от алое обработват гела си.
Така че сутрин веднага след ставане, можете спокойно да изпиете чаша алое от хладилника, да сложите чайника на котлона и щом чаят ви е готов и изстине до предпочитаната от вас температура, да го изпиете с наслада и без притеснения.
Отпускащ, ароматен, освежаващ и вкусен, ние мислим, че чаят с цветчета от алое на Форевър е най-добрият билков чай в света!

Чаени съвети

– Оставете използваните пакетчета да изстинат или ги сложете в хладилника и вечер ги използвайте, за да облекчите изморените си очи.
– Употребените пакетчета отлично наторяват саксийните ви растения, а и ароматизират помещението.
– Поставяйте влажни пакетчета чай върху очите.
– Окачете пакетче чай в колата си, за да освежите и ароматизирате въздуха.
– Пийте чаша топъл чай с цветчета от алое вечер преди лягане, за да ви отпусне и помогне да заспите.
– Отворете няколко пакетчета, пуснете съдържанието им във вода и изсипете в изпарител на радиатор или в съд за ароматерапия, за да изпълните къщата си с фантастично празнично ухание.

Информационен бюлетин на ФЛПБ – бр.71, 2007г. 

Прочетете още:

Comments are closed.