Алергиите и алое вера

алергиите и алое вера

Алергиите са отговор на имунната система на определени дразнители като храни, животинска козина, прах или определени растения. Алергията е реакция на организма (имунната система), а не болест.

Според д-р Джеймс Ф. Балк, съавтор на „Рецепти за лечение чрез правилно хранене“: “Алергията е неправилна реакция на имунната система към дразнители. които по принцип не са вредни. Имунната система представлява изключително сложен защитен механизъм, който помага на организма да се бори с инфекции. Тя идентифицира чуждите тела и мобилизира белите кръвни телца да се борят с тях. При някои хора имунната система бърка нетоксични дразнители с вредни чужди тела. Това се нарича алергична реакция, която се превръща в болестно състояние. Често срещани алергии са астма, екзема и сенна хрема.
Химически алергии се появяват, когато тялото е изложено на определени чужди химични и екологични замърсявания, които предизвикват имунната система да реагира като произвежда антитела, за да се защити от нападателите. Организмът на някои хора отговаря с обриви, а сред другите симптоми на такива алергии са бронхит, артрит, умора, екзема, депресия и главоболие.

Дразнителите, причиняващи алергии се наричат алергени. Почти всяко вещество може дапредиэвика алергия у някого някъде по света, но най-често срещаните алергени са цветният прашец, прахът, определени видове метали (особено никел), някои козметични продукти, козината на някои животни, ухапвания и ужилвания от насекоми, голяма част от често употребяваните лекарства (пеницилин, аспирин, кодеин и др.), храни, консерванти, оцветители и други вещества, прибавяни към храни; химикали, които влизат в състава на сапуните и праховете за пране. Химическите алергии могат да се предизвикат и от замърсяване на въздуха, вещества, отделяни при горенето на газ, петрол или въгпища, формалдехид, хлор, фенол, въглеродна киселина, инсектициди, дезинфектанти, бои, лакове за коса и препарати за домакинско почистване.

Има ли причини?

Никой не знае със сигурност защо някои хора са алергични към определени неща. Сигурно е едно – алергиите са наследствени и бебетата, които не са кърмени, са по-податливи на различии видове алергии. Емоционалните фзктори също не са за подценяване. Стресът и гневът, особено когато имунната система е потисната, могат да се окажат решаващи фактори. Немалко хора са алергични към плесени. Плесените са микроскопични живи организми – нито животни, нито насекоми, живеещи в условия, в които никое друго живо същество не би могло да оцелее. Плесените се раэвиват на безброй места в домовете ни – под мивката, в банята, в хладилника и на всяко влажно, тъмно място. В изобилие присъстват във вьздуха, почвата, гниещите листа и върху всяка органична маса. Могат да имат както разрушителен, така и положителен ефект.
Спорите на плесените се разнасят от вятьра и са особено многобройни през лятото и ранната есен. В топлите климатични области плесените процъфтяват през цялата година. Косенето на трева, събирането на реколта или разходки из висока растителност могат да доведат до алергична реакция.

Като цяло алергиите се делят на три основни вида:

1. Към алергени от околната среда (вещества, които вдишваме: плесени, цветен прашец и др.)
2. Хранителни (причинявани от храни и от химикали, прибавяни към храната)
3. Кожни – чувствителност кьм различни неща, които влизат в допир с кожата и се поемат от епителните тькани.
Във Форевър Ливинг Продъктс сме добре екипирани с продукти, които могат дз облекчат симптомите на различни видове алергии: Forever Bee Pollen, Forever Bee Propolis, Aloe Vera Gel,. Aloe Berry Nectar и Aloe Peaches. Това са едни от най-ефикасните вещества в борбата на организма с алергиите към цветен прашец, плесени и други силни алергени.
Forever Bee Pollen съдържа цветен прашец, сьбиран от пчелите във високопланинските пустинни области на Аризона. Пчелите преработват този прашец със собствените си ензими и го пренасят в кошера за храна. Тъй като една от основните му сьставки е цветен прашец, пчелният полен на ФЛП елиминира чувствителността на организма към този аперген, като стимулира положителна имунна реакция и същевременно укрепва организма. Тъй като той се събира в пустинята, където няма замърсяване на въздуха и не се използват пестициди, пчелният прашец на Форевър е 100% чист и натурален, без консерванти, иэкуствени оцветители, аромати и др. Именно ззтова той не стимупира алергични реакции към гореспоменатите алергени. Пчелният прашец, приеман орално е доказал свойствата си да намалява чувствителността към различии видове цветен прашец, пренасян по въздуха и дори напълно да предотвратява проявата на алергични симптоми, но само ако приемането му започне преди началото на сезона на алергиите.
Ето какво се казва за пчелния прашец в книгата на Чарлз Робсън „Седем тайни от кошера“: “Причината може би е в действието на кверцетина (биофлавоноид, който откриваме в пчелния прашец). Кверцетинът спира отделянето на хистамин в човешкия организъм, което може би допринася за ограничената алергична реакция към пренасяните по въздуха алергии.“ А от списание „Стайл“ научаваме, че „кверцетинът е естествен антихистамин, който намалява алергичното възпаление на лигавицата на носа, бронхиалните пътища и гърлото. “ Много хора с алергии към пчели получават отлични резултати с Forever Bee Pollen, като започват с 1/4 таблетка дневно и постепенно увеличават доэата. Пчелният прашец се изполэва за облекчаване на алергии от години, но много от вас не се сещат да пият и Forever Bee Propolis за постигане на комбиниран ефект. Прополисът е не само мощен естествен антибиотик, той е и особено ефикасен при борбата с алергиите. Той представлява лепкавото вещество, с което пчелите облицоват кошерите си. Създаден на основата на дървесна смола, прополисът унищожава всички бактерии и превръща вътрешността на пчелния кошер в най-стерилната среда в природата. Както Forever Bee Pollen, така и Forever Bee Propolis се събира във високопланинските пустинни области на Аризона, което гарантира чистотата му и елиминира всички изкуствени химически алергени.
В никакъв случай не бива да забравяме и нашите напитки с Алое Вера. Алергиите се причиняват от повишена чувствителност на имунната система към дразнители. които сами по себе си не са вредни. Когато става дума за регупиране на имунната система, Алое Вера е незаменимо. Както е известно от книгата на д-р Атертьн “Същността на Алое Вера”, това невероятно растение има имуномодулиращи свойства, следователно регулира действието на тази жизненоважна система в човешкия организъм. Редовното приемане на Aloe Vera Gel, Aloe Berry Nectar или Aloe Peaches може да има много благотворно влияние при облекчаване на алергични симптоми.

Приемайте: Arctic Sea Super Omega-3, Absorbent-C, , Forever Active PRO B

 Общи препоръки към хора с алергии

  • Спрете цигарите.
• Избягвайте приемането на аспирин (според Британския медицински журнал аспиринът допринася за усвояването на повечето хранителни вещества, причиняващи апергии).
• Избягвайте храни, които са прьскани с химикали или съдьржат изкуствени добавки.
• Започнете прочистваща диета.
• Четете внимателно етикетите на храните, които искате да консумирате.
ЕЛИМИНИРАЙТЕ ВЪНШНИТЕ АЛЕРГЕНИ (използвайте течния сапун на ФЛП – Aloe Liquid Soap, пастата за эъби Forever Bright Toothgel, нашите шампоан и балсам за коса – Aloe Jojoba Shampoo, Aloe Jojoba Conditioning Rinse, всички коэметични продукти, Aloe Fleur de Jouvence, почиствайте цялата къща с Aloe MPD).  Всичко това ще ви помогне да избегнете много алергични реакции.

Съвети за страдащите от алергии:

  Напитки с Алое Вера: Aloe Vera Gel, Aloe Berry Nectar, Aloe  Peaches – 80-190 мл дневно.
Forever Bee Pollen: Бавно и постепенно увеличавайте дозата, като започнете с 1/4 таблетка и стигнете до 1-3 таблетки дневно, приемани с храна (можете да пиете по-големи дози, тъй като пчелният прашец представлява водноразтворим витамин и преминава през организма за 6-8 часа).
Forever Absorbenl-C: Две таблетки с всяко хранене. (В изследване на Аризонския щатски университет учени дават на страдащи от алергии, включително такива сьс сенна хрема, високи дози витамин С за период от 6 седмици и наблюдават спад в нивота на хистамина с 40%)
Forever Lycium Plus: 2-3 таблетки на ден преди ядене.
 Forever Bee Propolis: 3 таблетки дневно.
Forever Nature-Min: 2 таблетки на ден.
 Forever Active Pro-B: по една таблетка на ден, преди хранене- прочиства червата от вредни бактерии и води до нейното по-добро усвояване
Не забравяйте: здравият организъм, снабден с всички необходими за правилното му функциониране вещества, е по-устойчив на алергии.

Сю Макгаригъл, Консултант на ФЛП по здравословно хранене  

Информационен бюлетин на ФЛП-България, брой 15, април 2003

Прочетете още:

Comments are closed.