8 причини, поради които хората не могат да отслабнат

хората не могат да отслабнат

Защо хората не могат да отслабнат?

Понякога човек иска да отслабне, но въпреки усилията резултат няма. В такъв случай е най-добре на първо място да анализирате хранителните си навици и да разберете какво ви пречи да свалите излишните килограми. По-долу ще видите осемте причини, поради които хората не могат да отслабнат.

Причина 1:

Не преценявате добре размера на порциите
Резултатите от изследвания сочат, че обикновено хората потребяват средно 700 ккал повече дневно, отколкото им се струва.
Изходът е един – правете точна сметка на всичко изядено, като предварително знаете колко калории съдържа всяка храна, включена в дневната ви диета.

Причина 2:

Употребявате твърде много мазнини
Стараейки се да избегнем маргарина, кравето масло, майонезата, мазните сосове, често забравяме, че продукти като месото, млякото, кашкавалът също съдържат доста мазнини.
Изходът е прост.
Първо, организмът трябва да получи достатъчно целулоза, витамини А и С, фолиева киселина – всички те помагат за процеса на отслабване.
Второ – откажете се от всичко пържено. Дори „полезните“ растителни мазнини в разгорещения тиган са вредни.
Трето, когато си купувате полуфабрикат, обръщайте внимание върху етикета – мазнините трябва да са колкото се може по-малко.

Причина 3:

Обикновено пропускате закуската
Изследванията показват, че 35% от хората пропускат сутрешното хранене, защото смятат, че по този начин ще намалят количеството приемни калории.
Практиката обаче показва, че пропуснатото сутринта количество храна се наваксва в течение на деня и в резултат на това се изяждат много „по-нездравословни“ продукти, отколкото би трябвало.
Освен това да се закусва е полезно – неслучайно повечето специалисти твърдят, че това е най-важното хранене през деня.
От друга страна, най-много се пълнее, когато се яде преди сън. Затова, вместо да бързате за работа с празен стомах, си пригответе овесени ядки или мюсли с мляко, изяжте някакъв плод или изпийте чаша сок.

Причина 4:

Обичате да хапвате чипс и да пиете газирани напитки
Ако наистина искате да свалите някой килограм, ще трябва да се откажете от този навик. На мястото на похапванията между основните хранения, най-полезни ще ви бъдат плодовете – ябълка, портокал, дори морков.

Причина 5:

Пренебрегвате пълнозърнестия хляб
А той не се прави от брашно, богат е на целулоза, сложни въглехидрати, витамини и микроелементи.
Обичайните рафинирани хлебни изделия съдържат значително повече мазнини, захар, сол, вредни добавки и консерванти.
Изход: откажете се от белия хляб в полза на пълнозърнестия и овесените ядки (вж. и хипотеза, че хлябът намалявал теглото).

Причина 6:

Употребявате твърде малко калций
Калцият заздравява костите и намалява риска от остеопороза – това е добре известен факт.
Малко хора обаче знаят, че този микроелемент спомага и за намаляване на теглото.  Доказано е, че, за да запазим костите си здрави и да се преборим ефективно с излишните килограми, е необходимо да получаваме 1000-1200 мг калций дневно, при това желателно с храната. Поради тази причина е добре да изпивате ежедневно четири чаши мляко (по-добре нискомаслено) – това ще удовлетвори ежедневната ви потребност от калций .
Млякото може да се замени с портокалов сок. Изварата, рибата, киселото мляко, нискомасленият кашкавал, смокините, морковите, ябълките също са добър източник на калций.

Причина 7:

Пренебрегвате бобовите култури в менюто си
Соята, грахът и фасулът са превъзходен източник на растителни белтъчини, целулоза и сложни въглехидрати, при това напълно лишени от наситени мазнини и холестерол.
Препоръчително е този тип храна да присъства всекидневно в храната – поне по веднъж..

Причина 8:

Мислите, че не можете да живеете без захар
По статистика всеки човек употребява средно около 80 кг захар годишно. 75% от захарта се съдържа в продукти като бонбоните, сладките, подсладеното мляко, газираните напитки и др. Вместо да се „глезите“ с подобни лакомства всеки ден, поставете си като правило: сладко – веднъж седмично.
Ако четете внимателно етикетите на храните, няма да е толкова трудно да намалите тези с голямо количество захароза, фруктоза и глюкоза.

ТУК =>>    Forever F.I.T. – Foundation. Inspiration. Transformation.

Прочетете още:

Comments are closed.