Отпуснете се с етерично масло от лавандула

етерично масло от лавандула

Вече 40 години Форевър безкомпромисно търси само най-чистите натурални съставки от цял свят за висококачествените си продукти. През 2015г. на Глобалното рали в Сингапур бяха представени 100% чистите етерични масла Форевър и всички бяхме изключително горди да научим, че компанията ни е избрала да добива лавандуловото в нашата красива България. Благодарение на идеалния ни климат и почва, българската лавандула съдържа високи нива на линалилацетат, придаващ ѝ характерния сладък аромат. Вижте колко ценно е етеричното масло, извличано от нея.

Многофункционалната лавандула

Неслучайно наричат лавандулата (Lavandula angustifolia) „швейцарското ножче“ на етеричните масла – полезните ѝ свойства са на практика безгранични. Затова и тя често е първият аромат, до който хората се докосват, когато се запознават с етеричните масла. Уханното растение е ценено от векове заради успокояващите, облекчаващите и възстановяващите си качества, а и многобройни научни доказателства подкрепят употребата му при различни състояния.

За мнозина стресът и тревожността са ежедневие, но за радост лавандулата е готова да се притече на помощ и да ни поведе обратно към покой и отмора. Ароматът ѝ успокоява съзнанието, тялото и емоциите. Немалко учени са изследвали как етерично масло от лавандула влияе върху напрежението, усещането за безпокойство, отрицателните емоции и цялостното психическо състояние. Все повече са доказателствата, че използването му подкрепя настроението и може да намали негативното въздействие на стреса и тревожността.

Проучване след проучване стига до извода, че етеричното масло от лавандула е необикновено средство за борба с напрежението, което може да повлияе стресовия отговор на различни нива. Учените са открили, че вдишването на аромата му балансира нивата на кортизола (основният хормон на стреса) в тялото.

Страх ли ви е от посещения при зъболекаря? Според специалистите, ако чакалнята пред стоматологичния кабинет е изпълнена с уханието на натурално етерично масло от лавандула, пациентите не се тревожат толкова от предстоящите процедури. Публикувани са проучвания, доказващи, че бани с билката успокояват бебетата. Толкова много са официалните положителни резултати от изследвания за въздействието на лавандулата върху настроението на човека, че в Европа тя е одобрена като средство за облекчаване на някои афективни разстройства.

Маслото от лавандула в ежедневието

ЕТЕРИЧНО МАСЛО ЛАВАНДУЛАЗа да се насладите на успокояващото действие на това ароматно масло, капнете един-два пъти на салфетка и вдишвайте уханието редовно, използвайте арома-лампа или разтворете капка-две в базово масло и втрийте в китките. Ако тревогите не ви позволяват да заспите, етеричното масло от лавандула може да е вашето решение за спокоен сън. Две-три капки върху памуче, поставено под възглавницата, или капка-две на долната страна на калъфката ще ви отнесат в царството на отморяващите сънища. А можете да ползвате и дифузер за етерични масла в спалнята си.

Лавандулата не само успокоява съзнанието и емоциите, но и допринася за отпускане на болезнени мускули както на физическо, така и на психическо ниво. Лавандуловото масло, разтворено в базово и масажирано по натоварените и чувствителни мускули, може да донесе дълготрайно облекчение. Може да се втрива и в главата и врата за отмора.

Лавандулата подхранва и кожата. Подпомага здравето на стъпалата и успокоява напрегнатата кожа. Отдавна са известни и свойствата ѝ да облекчава паренето и да подкрепя нормалното възстановяване на тъканите след слънчево или друго изгаряне. Мнозина споделят, че капка-две, разтворени в базово масло и нанесени в близост до засегнатите участъци, уталожват неприятното усещане. Етеричното масло от лавандула също така подхранва косата и кожата на главата, като насърчава нормалния растеж на косата и ѝ придава допълнителен блясък. Само капка-две в шампоана ви са достатъчни, за да се уверите сами в този благотворен ефект.

Лавандулата е известна и с това, че подкрепя храносмилането. Съдейства за производството на стомашни и жлъчни сокове, необходими за разграждането на консумираното. Помага и на храната да се придвижва нормално през храносмилателната система, за да се усвояват полезните нутриенти. Масажирайте една-две капки масло от лавандула, разредени в базово масло, в коремната област с кръгови движения по часовниковата стрелка.

Практичен начин за използване на лавандуловото масло е да добавите няколко капки към мокра кърпа и да я пъхнете в сушилнята за дрехи, за да предаде и на тях уханието на свежест и чистота. Това е отлична алтернатива на ароматизаторите за пране с техните нездравословни синтетични химикали. Още една добра идея как да се грижите за дрехите си с етерично масло от лавандула е да капнете няколко пъти от него върху памуче, което да поставите в гардероба си, за да действа като натурално средство против молци.

Лавандуловото масло прогонва и хапещите насекоми през лятото. Разтворете го в базово масло и се намажете, за да се предпазите от комари. Ако някой от тях все пак преодолее лавандуловия ви щит и ви ухапе, намажете мястото със същата смес, за да облекчите неприятното усещане.

Толкова много са полезните свойства и приложенията на уханното цвете, че много от хората, използващи етерични масла, обичат да казват:

 „Ако се чудите кое масло да използвате, вземете лавандула.“

 

Месечен бюлетин на ФЛПБ – бр.171, 2016г.

Прочетете още:

Comments are closed.