Задълбочено за етеричните масла

essential oils

Задълбочено за етеричните масла

Векове наред древните култури са използвали етеричните масла при ритуали, за разкрасяване, по социални причини, при приготвяне на храна, като валута и за поддържане на добро общо състояние. Антични текстове и археологически находки подсказват, че ароматните есенции са били част от културите на Египет, Китай, Индия, Персия, Рим и Гърция. Днес със съвременни изследвания и технологии учените доказват благотворното въздействие на етеричните масла върху човешкия организъм.

Колекция етерични масла на Форевър => ТУК

Какво представляват етеричните масла?

Те са натурални и много летливи ароматични съединения, извличани от различни растения. Мастноразтворими са, което означава, че се съчетават с мазнини и се разтварят в тях. Най-често тези скъпоценни масла се добиват от растенията посредством парна дестилация, макар че има и много други методи за извличането им, като пресоването, предпочитано при цитрусовите плодове. Тъй като те са силно концентрирани, силата на действието им е значително по-голяма, отколкото на самите билки, от които се добиват. Затова ефектът им е по-бърз и по-цялостен.

За добро общо състояние.

Няколко са факторите, които превръщат етеричните масла в идеален избор, когато се стремим към оптимално общо състояние на организма си.

Действат холистично
Етеричните масла имат холистичен ефект върху организма – едновременно влияят върху емоционалното, умственото, физическото и душевното ни състояние.

Ненадминато разнообразие на приложенията
Всяко ароматно масло може да се използва при изумително много случаи и състояния и за най-различни цели.

 Ефикасни
Етеричните масла са силно концентрирани и много ефикасни, благодарение на което действат бързо, като допринасят за възстановяване и поддържане на баланса в нас.

Безвредни
Когато се използват разумно и според инструкциите, етеричните масла не могат да ни навредят, а само да ни помогнат.

Лесни за употреба
Етеричните масла се използват лесно и приятно по много начини.

Благотворното действие на етеричните масла върху човешкото здраве

При хората натуралните ароматни есенции спомагат за постигане на хомеостаза и баланс, а допринасят и за създаване на среда, в която се чувстваме оптимално спокойни, здрави и жизнени. Учените са доказали, че по същия начин, по който етеричните масла защитават растенията от вредители, те могат да съдействат и за предпазване на нашия организъм от микробни нашествия и инфекции. Стотици и дори хиляди научни изследвания доказват, че етеричните масла имат благотворно въздействие върху човешкото здраве.

През 1910 г. френският химик Рене-Морис Гатофосе пострадал тежко при лабораторен инцидент и ръцете му били сериозно обгорели. Той успял да предотврати започналата да се развива в раните газова гангрена с помощта на лавандулово масло. През Втората световна война пък д-р Жан Валне прилага етерични масла при третирането на рани на пострадали войници.

Тъй като са мастноразтворими, етеричните масла проникват бързо в тъканите, стигат до кръвообращението и започват да въздействат директно върху клетките. Тези взаимодействия способстват нормалната клетъчна дейност и поведение. Учени са открили, че някои етерични масла предпазват клетките от агресивните свободни радикали, които могат да предизвикат затрудненото или неправилното им функциониране. Това действие е важно за цялостното добро състояние на организма, защото здравите клетки образуват здрави тъкани, здравите тъкани – здрави органи, а те на свой ред – отлично работещи телесни системи.

Как действат етеричните масла?

Най-добрият начин да се наслаждавате на етеричните масла е, като си създадете „ароматни“ навици, защото ежедневната употреба засилва действието им. Редовното използване на етерични масла благоприятства емоционалния, умствения, физическия и душевния баланс. Два начина лесно да ги включите във всекидневието си е чрез ароматно и локално приложение.

Вдишването на уханията е не само приятно за сетивата, но има и дълбоко психологическо въздействие върху човешкото тяло. Когато поемате мириса на етерично масло, ароматните съединения стигат до лимбичната система. Тя представлява сложен набор от структури и регулира нервната и ендокринната система. И наистина, чрез въздействието си върху лимбичната система етеричните масла могат да влияят върху съня, либидото, паметта, способността за учене, апетита, пулса, кръвното налягане, нивата на стреса, честотата на дишане и дори върху хормоналния баланс.

Когато етеричните масла се прилагат директно върху кожата, разредени в базово масло, молекулите им проникват през нея и навлизат в кръвообращението. Оттук те бързо стигат до клетките и тъканите, които имат най-голяма нужда от тях. Всяка клетка в тялото е обвита от липидна (мастна) мембрана, към която етеричните масла се прикрепят и така проникват в самата клетка. Вътре молекулите им въздействат върху функциите и поведението ѝ.

Как да използваме етеричните масла?

Тъй като са силно концентрирани, ароматните масла са и изключително икономични – едва няколко капки могат да имат сериозен ефект, а при децата са достатъчни дори още по-малко. Децата по природа реагират по-добре на етеричните масла и е нужно съвсем малко количество, за да им подействат благотворно. Понякога само капка или две стигат даже и за възрастен.

Ароматно приложение

  • Сложете няколко капки в дифузер.
  • Напълнете с вода чинийката на керамична арома лампа, нагряваща се с чаена свещ, и капнете във водата ароматно масло. Такава лампа можете да откриете в почти всеки магазин за свещи и сувенири, както и в търговските вериги, предлагащи аксесоари за дома. Наблюдавайте лампата и допълвайте вода, когато се изпари.
  • Електрическите арома лампи са по-скъп вариант, но и ефектът им е по-добър. Някои работят чрез загряване на маслото на ниска температура, която не променя състава му, а други го разпръскват чрез ултразвук.
  • Купете си бяла гипсова фигурка – от тези, които децата обичат да оцветяват. За ароматните ви цели фигурката не трябва да е боядисана. Етеричните масла попиват добре в гипса и след това уханието дълго се освобождава в помещението.
  • Прахосмукачките с воден филтър са отлично средство за ароматизиране на дома, докато почиствате. Просто капнете малко ароматно масло във водата, когато подготвяте уреда за работа.
  • Арома вана – добавете 5-10 капки в топла вана и се потопете във вълшебството на благоуханията.
  • Ако през зимата въздухът в дома ви е сух и използвате керамични изпарители върху радиаторите, сложете няколко капки етерично масло във водата.
  • Капнете няколко капки върху памуче или хартиена кърпичка и дълбоко вдишвайте аромата.
  • Отворете опаковката на любимото си етерично масло Форевър и я поднесете към носа си. Дишайте и се наслаждавайте на уханието.

Локално приложение

Всички етерични масла и композиции трябва да се разреждат в базово масло, преди да се нанасят върху кожата. Подходящи места за намазване с разреденото ароматно масло са ходилата, китките, глезените, главата и врата. Композиции като облекчаващия микс на Форевър (код: 511) можете да нанасяте по всяка част на тялото, която има нужда от отпускане и облекчение. Смесете етеричното с базовото масло, преди да приложите комбинацията върху кожата.

Етеричните масла въздействат благотворно върху цялото тяло и ефектът им се засилва при редовна употреба. Затова не отлагайте! Започнете да си създавате „ароматни“ навици още днес и открийте колко ценни са етеричните масла.

Месечен бюлетин на ФЛПБ – бр.166, 2015г.

Прочетете още:

Comments are closed.