Псориазис – помощ от природата

псориазис

Въз основа на своя двадесетгодишен опит, американският лекар от италиански произход Джон О. А. Пейгън* стига до извода, че заболявания като псориазиса, акнето, различните екземи и други патологични промени на човешката кожа са отражение на вътрешен метаболитен дисбаланс. Той може да бъде предизвикан от начина на хранене, действието на токсини и стрес, а в преобладаваща част от случаите – от неправилен начин на живот.

Докато гледаме на псориазиса само като връх на айсберга и не осъзнаваме, че става дума за физическо проявление на процес, протичащ вътре в човешкия организъм, ще можем да лекуваме само симптомите му. Тогава болестта ще се връща непрекъснато, докато пациентът не изчерпи всички възможни методи за лечение.

Причините за псориазиса трябва да се търсят най-вече в червата. Възможно e стените на храносмилателната система на места да станат твърде слаби и порьозни, което води до проникване на токсини в лимфната система и оттам в кръвообращението. Тези отрови обикновено преминават през червата или пък се елиминират и филтрират, когато стените им са здрави, за да не навредят на организма. Естествената система за прочистване на организма, в която главна роля играят черния дроб и бъбреците, има за цел да филтрира токсините, постъпващи както отвън, така и произвеждани в тялото при обмяната на веществата. Въпреки това в даден момент могат да се натрупват повече отрови, отколкото тези органи са в състояние да обработят. Когато черният дроб бъде претоварен, той се обръща към кожата за съдействие при отстраняване на токсините и се стига до кожни проблеми.

Освен конвеционалните начини на лечение на кожните заболявания, възникнали вследствие на тези процеси, съществува и ефективен алтернативен подход, който е създаден на научна основа. Той успява да ограничи и понякога дори напълно да елиминира проблемите, при това по естествен път. Освен нарушеното храносмилане, причина за възникване на псориазис могат да бъдат и храни с повишено съдържание на наситени мастни киселини, плодове от семейството на картофовите.  Също така основно доматите, защото съдържат силен ензим, който според Джон Пейгън вреди на пациентите, страдащи от псориазис, екзема и псориатичен артрит.

Спазването на правилна диета, съчетана с детоксикация на организма, стимулиране на имунната система, правилна хигиена и добра хидратация с помощта на природни продукти, са фактори, които играят важна роля за крайния резултат от лечението на този проблем.

изчистваща хранителна програма клийн 9Според мен помощ в тази насока биха могли да окажат и продуктите на ФЛП, като съпътстващи средства. Ежедневното приемане на гел от алое вера в комбинация с прочистващата програма Клийн 9, би могло да допринесе за заздравяване на храносмилателния тракт и да помогне на организма да изхвърли натрупаните в него токсини – важна част от първата фаза на справяне с псориазиса.

Да приемем, че една от причините за възникването на този проблем е натрупване на отровни вещества в тялото. Тогава от полза би било добре да познаваме и избягваме някои вредни токсини от животински и растителен произход, които могат да проникнат в кръвообращението и да предизвикат т. нар. токсемия (състояние на организма, при което в кръвта се съдържат прекомерно количество отрови). Токсините се произвеждат от клетките или от активното развитие на микроорганизми. А ако натрупването им е прекалено голямо, за да може организмът сам да се справи с него с помощта на естествените механизми на имунната система, се стига до интоксикация. Обичайни симптоми на това състояние са умора, общо неразположение, липса на енергия и др. Към тях често се добавя и лош дъх, а кожните проблеми са едно от сериозните му проявления.

Когато бъде прекъснат приема на токсини и се премине на прочистваща диета, може да започне процес на детоксикация. Заедно с постепенното изчистване на кръвообращението, от всички клетки на тялото започва изхвърляне на натрупаните токсини. На този етап, тялото отново започва да усвоява храната правилно и може да стартира процес на възстановяване на клетъчно ниво. Цялостната регенерация е въпрос на време, но не бива да забравяме, че състоянието на организма не бива да е стигнало до етап, при който състоянието е необратимо.

Още съвети

Аз мисля, че особено ефикасно може да се окаже приемането на гел от алое вера в обичайни дози, особено в съчетание с противовъзпалителни средства, каквито са съставките на напитката Форевър Фройдъм. Тя се препоръчва при артритната форма на псориазиса. Основна роля във филтриращата система на организма играят черния дроб и червата. Важно е да се съсредоточим не само върху средствата подпомагащи прочистването, но и върху тяхната обичайна функция. Тук можем да включим Зелени поля и Актив Про-Б  (за баланс на чревната флора).

Опитът на Джон Пейгън показва, че сред останалите лечебни средства на холистичната медицина за прочистване на организма се нареждат парните бани, дълбокото прочистване на кръвта в съчетание с проста научна методология на използване на йонизирани ароматерапевтични бани, допълнени от други хранителни природни и диуретични компоненти. Сред останалите възможности са промиване на червата. То подпомага отстраняването на всички токсини (включително канцерогенните) и патогенни бактерии по безболезнен начин.

Моето мнение е, че в съчетание с тези терапии полезни могат да се окажат пробиотикът и гелът от алое вера на Форевър. Гелът съдържа ефикасни съставки с противовъзпалително и болкоуспокояващо действие. За облекчаване на кожните признаци на псориазиса имат добър ефект и продуктите за локално приложение. Това са: алое вера джели, а в най-острите проявления и компреси с крема от алое и прополис . Подходящо е и почистване с шампоана с алое и жожоба,  течния сапун с алое и сапун с авокадо за лице и тяло .

Защо смятам, че използването на гел от алое вера от Форевър Ливинг Продъктс е подходящо?

Досега в различните случаи от моята практика, при които съм използвал гел от алое вера, този продукт се е доказал като истински прочистващ филтър за организма. Той ефикасно помага за отстраняване на токсините, натрупващи се в човешкия организъм вследствие на замърсената околна среда, водните басейни, въздуха и храните. Алоето подпомага реструктурирането, обновяването и ревитализацията на костния мозък, като същевременно предизвиква отделяне на ендорфини, които имат аналгетично действие и стимулират капилярите.

Тъй като има и антиоксидантно действие, гелът от алое е и рехабилитационно и енергийно средство, подходящо при възстановяване от болест. Той има имуномодулиращо действие и високо съдържание на активни вещества (повече от 75) и според мен би могъл да допринесе за облекчаване на състоянието на страдащи от това все по-разпространено заболяване. Не бива да забравяме, че продуктите на Форевър не са лекарства и не бива да се използват самостоятелно за лечение на заболявания, но имат потенциала да подпомагат процесите на оздравяване като съпътстващи основната терапия.

Д-р Патрицио Хермес Барбон, Мениджър от Италия

*Автор на книгата „Healing Psoriasis”, преведена и публикувана в Италия от издателство MacroEdizioni

Източник: Месечен бюлетин на Форевър Ливинг Продъктс България, бр. 92, 2009г.

Прочетете още:

Comments are closed.