Маката – най-добрият антидепресант, афродизиак и хормонозаместител

маката

М У Л Т И     М А К А 

Известният с ценните си качества природен афродизиак, който някои наричат «един от последните посеви на инките», е от семейството на репичките и е родственик още на китайското зеле, рапицата и горчицата. Расте между 3500 и 4500м надморска височина под жестоките слънце, студ и вятър на високите плата в Андите, което го превръща в най-високорастящата храна и лечебен продукт на планетата. Маката е едно от само четирите растения, които се раждат и развиват в суровите условия на Андите.

Мака Свойства на Маката според андийската традиция

1.      ДАВА  ЕНЕРГИЯ, ВИТАЛИЗИРА И РЕГУЛИРА: затова се е използвала от войните на инките, за да повиши физическата им сила преди битка. Тя помага и срещу безсъние, а при жените регулира менструацията и намалява симптомите на менопаузата. Препоръчва се и при недохранване, възтановяване след болест, отслабване на паметта, изтощение и умствена умора

2.      ПОДОБРЯВА  ФЕРТИЛНОСТТА: това е основното качество, приписвано на мака от инките преди пристигането на испанците. Именно заради него те са я смятали за магическа. Сега вече е установено, че това се дължи на  високата концентрация на белтъчини и жизненоважни вещества

3.      АФРОДИЗИАК: може би второто по важност качество на маката, имайки съществена роля като средство за преодоляване на фригидността

4.      СРЕЩУ АРТРИТ

5.      ПРИ  РЕСПИРАТОРНИ  ЗАБОЛЯВАНИЯ – днес в перуанската природна медицина маката се използва в ролята на имуностимулант; срещу анемия, туберкулоза, менструални смущения и симптоми, свързани с менопаузата; при рак на стомаха, безплодие и сексуални нарушения, срещу синдрома на хроничната умора и за подобряване на паметта. 

Състав и механизми на действие 

        В маката се съдържат 20 различни аминокиселини- между които значителни количества аргинин (спомага за пороизводството на азотен окис, който се бори с импотентността при мъжете), серин, хистидин, аспартова киселина, глутамова киселина, глицин, валин,  тирозин и треонин; белтъчини, фитовещества стероли, влакнини, витамини В1, В2 ,В12, С и Е; минерали и микроминерали – калий, натрий, магнезий, калций, фосфор, мед, цинк, желязо (в количества по-големи отколкото в картофите). Заради ценните си качества маката е известна и с названието «перуански женшен». Много от съставките на мака имат ефект върху централната нервна система, без да влияе върху кръвните равнища на хормоните. Поради което се предполага, че билката въздейства върху техните рецептори. Мака е адаптогенна билка. Това означава, че нейното действие в тялото е в съответствие с потребностите, възрастта и пола на приемащите я.

Мака  за  мъже

        Употребява се за: енергия, издържливост, подобряване на спортната форма, срещу импотентност, за стимулиране на фертилитета, като афродизиак, срещу еректилна дисфункция и мъжка менопауза…..За много мъже, които ценят природосъобразния начин на живот, маката е безвредната алтернатива на виагра. Тя действа посредством подпомагане на оптималната функция на хипоталамуса и хипофизата, с което подобрява и действието на всички ендокринни жлези. Въздейства пряко и върху надбъбречните жлези, придавайки усещане за повече енергия и жизненост, и стимулира щитовидната жлеза и панкреаса. В перуанските Анди, мъжете остават в добра физическа форма и жизнеспособност доста след навършване на 80 години. Те рядко страдат от сърдечни болести и рак на простатата в сравнение с другите съвременни мъже.Най-новите изследвания върху мака потвърждават нейното широкоспектърно тонизиращо действие при състояния на изтощение и свързана със стреса нарушена социална функция. За разлика от изкуствените стимуланти, мака не съдържа хормони. Мъжете съобщават за увеличена жизненост много скоро след започване на употребата и, а пълният ефект се достига до няколко седмици.

Мака  за  жени

       В Перу момичетата започват  да я вземат още от 3-годишна възраст, за да може да пораснат плодовити и в добро хормонално здраве. Благодарение на това те остават фертилни до късните години от живота си, менопаузата при тях не е придружена с неприятни симптоми като вагинална сухота, горещи вълни и проблеми с паметта. Маката регулира функцията на яйчниците, както и онази на жлезите с вътрешна секреция- хипофиза, надбъбречна жлеза и панкреас. От голямо значение е фактът, че за разлика от други средства срещу проблемите на менопаузата, маката не е хормон. Съществуват множество растения, които съдържат много слаби хормони (фитоестрогени), за разлика от тях маката позволява на телата ни да произвеждат наши собствени хормони. Най –добрият източник на прогестерон и естроген е нашето собствено тяло. Общо взето нищо не може да бъде по-естествено и без опасност от странични ефекти от собствените ни хормони.. Това е още една от милионите причини да използвате безвредни и наистина натурални продукти като мака, които подобряват собствените ви способности да произвеждате естествени хормони.

П   О   Л   З   И О  Т   М  А  К  А
З А   М Ъ Ж Е З А   Ж Е Н И
 • Афродизиачно действие
 • Повишава енергичността и издържливостта
 • Подобрява либидото
 • Преодолява депресията
 • Способства за овладяване на стреса
 • Подобрява общото благосъстояние на организма
 • Благоприятства добрата спортна форма
 • Регулира нивата на хормоните
 • Увеличава мъжката потентност
 • Повишава обема на семенната течност, броя на подвижните сперматозоиди и засилва сперматогенезата(образуването на сперматозоиди)
 • Увеличава нивата на тестостерона
 • Прилага се срещу еректилна дисфункция
 • Подобрява фертилитета
 • Афродизиачно действие- усилва либидото
 • Увеличава енергията
 • Стимулира сексуалната функция
 • Побеждава депресията
 • Дава цялостно усещане за здраве
 • Помага срещу стреса
 • Бори се срещу симптомите на менопаузата
 • Заменя хормонозаместващата терапия
 • Подобрява спортната форма
 • Облекчава проблемите във възрастта след менопаузата
 • Премахва вагиналната сухота и  болката при полово сношение

Прочетете още:

Comments are closed.