Алое Вера възстановява епителните клетки

Д-р Мариян Господинов:

Много често ме питат как е възможно една билка да има толкова широко лечебно и профилактично действие. В началото и на мен ми се струваше доста мистично, невероятно. Но по-късно, когато изучих състава на алое вера, разбрах, че има научно обяснение. Богатият състав на билката дава тази възможност.

Днес ще разкажа за една особеност – способността на алое вера да въздейства на епителните клетки регенериращо и противовъзпалително.

Епителните клетки са на много места в човешкото тяло. Те покриват кожата, покриват лигавиците. И ако има кожни проблеми като наранявания, охлузвания, трудно заздравяващи рани, оперативни рани, нанасянето на крем от алое или лосион ускорява многократно нарушената цялост на кожата. Ако има възпалителен процес, в алое има съставка, която прилича на ацетил салициловата киселина, която има противовъзпалително действие. Попаднала върху възпалените епителни клетки, тя спира бързо този процес.

Много вътрешни органи и системи като хранопровод, стомах, черва и други са покрити с епителни клетки. Нараняванията, възпаленията, се повлияват добре при локално приложение на алое. И тъй като не може да се намаже стомахът с крем, се препоръчва орален прием на билката. Подобрява се възстановяването на тъканите при гастрит, язва, колити, интерити и други увреждания на храносмилателната система.

При гинекологични проблеми, възпаления на влагалището, раничка на шийката на матката и други, локалното приложение на чист нектар от алое или лосион спира неприятните усещания. При ринит също многократно по-бързо става възстановяването на лигавицата в носната кухина. Подчертавам, че тези препарати нямат абсолютно никакво странично действие и не изискват прекъсване на друг вид медикаментозно лечение. Няма и възрастови ограничения за прилагането им. Това са натурални екстракти. Не може да се получи предозиране, алергични реакции.

От сорта алое, който ФЛП използва, не се обработва кората при приготвяне на препаратите, в която са алергените. А в сърцевината на листата има съставки, които са противоалергични. В практиката си съм предписвал екстракт от алое за вътрешен прием на двумесечно бебе. Профилактичното му действие впечатлява. И очите се повлияват от алое при инфектиране, защото очната лигавица също е покрита от епител.

алое вераПри малки деца разреденият екстракт от алое до три капки на ден спира възпалителния процес при конюнктивит. Има още едно място в тялото, където има епителни клетки – алвеолите в белите дробове. Те са покрити от тънък слой епител и при възпалението им кашляме, боледуваме от бронхити. Инхалирането на екстракт от алое в продължение на пет минути прекратява заболяването. Алое може да се използва и при различни алергични астматични състояния. Добре е инхалирането да се комбинира и с вътрешен прием.

Благодарение на качествата на билката алое има бързо целебно действие върху заболявания в областта уши, нос, гърло. Храносмилателната система, устната кухина, стоматити, гингивити също се повлияват добре.

И така на шест системи в човешкото тяло алое вера действа профилактично и възстановително. И ще се върна на кожата, най-големият орган в тялото ни. Екземи, гъбични заболявания, независимо къде са, трудно заздравяващи рани, декубитални, диабетни, гангрени заздравяват бързо. Пример от практиката ми – едно момче в инвалидна количка имаше рана на седалището с диаметър 3 см, стигаща почти до ставата. Не се повлияваше от никакво лечение. Приложих лосион и крем от алое. За три месеца се възстанови целостта на кожата. Големият проблем за болните от псориазис също преминава успешно. Това е заболяване на имунната система, което се проявява кожно. Затова алое трябва освен локално, да се приема и вътрешно.

 

Прочетете още:

Comments are closed.