Погрижете се за краката си

погрижете се за краката си

Сега е сезонът на отворените обувки и сандалите, а краката ни често са онази част от тялото, на която обръщаме най-малко внимание. Пренебрегваме ги ужас- но, притискаме ги в тесни обувки или ги измъчваме с високи токчета. Как можем да им се реваншираме? Като ги даряваме с грижите, които заслужават. С продуктите за красота на Форевър и с няколко полезни съвета това е по-лесно, отколкото си мислите. Нека ви покажем как да поддържате краката си в оптимално състояние.

Суха кожа? Не, благодаря!

Кожата на ходилата има склонност към бързо изсъх- ване, което често води и до нацепване. Можете да се противопоставите на този процес, като вземете своевре- менни мерки. Мийте краката си всеки ден – сутрин или вечер, с нежен гел, като течния сапун с алое  или гела за вана и душ на Форевър. После ги подсушавайте старателно и най-вече между пръстите, където топлината и влагата благоприятстват развитието на гъбички. След като са напълно изсъхнали е време за хидратация. Кремът с алое и прополис и овлажняващият лосион с алое са особено

Подути крака? Не и за мен!

Едва ли има човек, който да не е страдал от тежест и подуване на краката след дълго стоене прав, неподвижно седене или продължително ходене. Топлото време само влошава тези състояния, защото горещината разширява вените на краката ни. Така кръвта се изпомпва към сърцето по-трудно и често се задържа в краката ни. Добро решение в такива случаи е да накиснете ходилата си в хладка вана с течния сапун на Форевър., последвана от масаж. Препоръчваме да масажирате ходилата си със загряващия лосион с алое , защото стимулира кръвообращението и допринася за по-бързо освобождаване на задърж ните течности. Допълнително охлаждане през топлите месеци предоставя „Алое фърст”. Напръскайте краката и ходилата си за освежаване и стимулиране. При тежест препоръчваме и следните упражнения: с пръстите на краката си вдигайте от пода моливи, стъклени топчета или леки кърпи, задържайте ги няколко секунди във въздуха и ги поставяйте отново на земята. Повтаряйте упражнението по десет пъти. Друга добра идея са практичните ролкови масажори за крака, както и меките гумени топки с пъпчици за масажиране на стъпала. Поставете ходилата си върху масажора и ги движете наляво-надясно в продължение на няколко минути. Така ще стимулирате кръвообращението и ще освободите краката си от напрежението.

Допълнителни съвети за здрави крака

 • Редовно ходете боси – събувайте обувките си винаги, когато имате възможност и оставяйте краката си да дишат. Ходенето бос е удобно и здравословно, стимулира кръвообращението в рефлекторните зони по стъпалата и създава усещане за отмора и лекота. Опитвайте се да ходите боси по различни подови настилки, доколкото това е възможно, за да укрепнат мускулите на ходилата и на пръстите на краката.
 • Ходете пеша колкото се може по-често – изкачването на стълби, разходките или просто отиване пеш вместо с кола до някъде, укрепва мускулите на краката и е полезно за целия организъм. Добрата физическа форма и по-високия тонус са допълнителен стимул да се движите повече.
 • Тренировки – правете редовни упражнения, насочени конкретно към ходилата. Вдигайте предмети с пръстите на краката или използвайте различни масажори, за да отпуснете стъпалата си след натоварване. Избягвайте високи токчета и заострени обувки – когато петите са много високо, ходилата се плъзгат напред и притискат пръстите на краката. Това възпрепятства кръвообращението и стимулира появата на разширени вени.
 • Сменяйте обувките си редовно – носете различни обувки всеки ден, ако имате възможност. Много е важно да сменяте типа обувки, ширината им и височината на тока.
 •  Грижете се за краката си всяка сутрин – контрастни- те душове стимулират кръвообращението. Масаж на ходилата след сутрешния душ ще освежи краката ви и ще ги зареди с енергия за целия ден.

Изпотени крака? Не е задължително!

Всеки се поти – някои повече, други по-малко. Потенето само по себе си е полезно, защото представлява естествен механизъм за регулиране на температурата на тялото. Но ако потните ни крака са затворени в синтетични чорапи и тесни обувки, потта бързо се разгражда и способства появата на множество бактерии, които причиняват неприятен мирис. Лесно е да избегнете това, като измиете краката си под течаща вода с нежен лосион, като гела за вана и душ с алое или течния сапун на Форевър. Ако имате време, можете да се насладите и на отпускаща вана за крака. Много важно е също така да използвате качествени чорапи и обувки. Препоръчваме ви чорапи от естествен материал (най-добре от чист памук) и кожени или памучни обувки, за да дадете възможност на краката си да дишат. Свободният достъп на въздух елиминира риска от неприятна миризма.

Здрави крака – здрави нокти

Корона на здравите крака са добре поддържаните нокти. Не бива да ги пропускаме в ежедневните си хигиенни занимания. Ето няколко полезни съвета за оптимална грижа за ноктите – режете ги редовно, най-добре веднъж на три или четири седмици. Отрязвайте ги прави с ножица или нокторезачка, а ъгълчетата оформяйте с пиличка. Така ще избегнете остри ръбове, които биха могли да наранят пръстите ви, особено ако носите тесни обувки.
Старайте се да не режете ноктите си прекалено дълбоко, защото могат да се враснат. Излишните кожички можете да отстраните след вана за крака с дървен инструмент. Не ползвайте ножички и клещи, защото тази област е много чувствителна и лесно можете да я нараните. Завършете грижата за ноктите на краката си, като ги полирате с подходяща пила. Ако искате да привличате възхитени погледи, лакирайте ноктите си с ярък цвят или пък си направете „френски маникюр”

Форевър продукти за грижа за краката

 • Aloe Propolis Creme  – кремът с алое и прополис хидратира и омекотява кожата на стъпалата.
 • Aloe Moisturizing Lotion – овлажнява сухата и изтощена кожа.
 • Aloe Heat Lotion – загряващият лосион стимулира кръвообращението и възстановява уморените крака.
 • Aloe Scrub  – отличен ексфолиант, който елиминира мъртвите кожни клетки и изглажда ходилата.
 • Aloe First – напръскайте краката си за освежаване и овлажняване

Нежни и меки крака за няколко минути

 • Насладете се на разтоварваща вана за крака с течния сапун на Форевър.
 • Нежно ексфолиирайте ходилата си с Aloe Scrub  – сложете малко количество ексфолиант на ръкавица за баня и изтъркайте стъпалата с кръгови движения. Твърдата и суха кожа ще бъде нежно отстранена и краката ви ще станат меки като на бебе.
 • Завършете процедурата с тъй наречената „обувка” от крем с алое и прополис. Нанесете тънък слой крем, сякаш е обувка – чак до глезените. Оставете го да попие за около десет минути и после отстранете излишното количество с мека кърпа. Масажирайте ходилата си.

Месечен бюлетин на ФЛПБ – бр.87, 2009г.

Прочетете още:

Comments are closed.